Neurofeedback tRÉNING 

amplitúdó tréning

A neurofeedback tréning, vagy másik néven EEG-biofeedback (agyhullám tréning), az egyik legmodernebb tanulási rendszernek számít napjainkban.
Az agyműködést az agyhullámok monitorozásán keresztül, azok tudatos befolyásolásával tökéletesíti. Az EEG (elektroenkefalogram), amelyet az agyi elektromos aktivitás mérésére és monitorozására használunk, lehetővé teszi számunkra, hogy az agy működéséről direkt és kézzelfogható módon szerezzünk információt, ezáltal „láthatóvá” tegyük az idegrendszer aktuális állapotát. Az emberi agy számos probléma, pszichés megbetegedés esetében az elvárttól eltérő agyhullám-mintázatot mutat. A neurofeedback tréning során az eltérő mintázatú agyhullámok amplitúdójának csökkentését, vagy növelését végezzük. Az idegrendszer az ismétlődő kezelések (heti 2-3 alkalom) révén képes megtanulni azt az optimális állapotot melynél működése harmonikussá válik.
Egyrészt egy terápiás eljárás bizonyos tünetekkel járó állapotok javítására, másrészt képessé teszi az egyént arra, hogy a saját idegrendszerében rejlő tartalékok felszabadításával, működésének optimalizálásával teljesebb és sikeresebb életet éljen.

A neurofeedback tréning leggyakoribb alkalmazási területei:

A neurofeedback tréning célja

A neurofeedback tréningnek az a célja, hogy megtanítsa agyunknak az auditív (hallási) és vizuális (látási) csatornáinkon keresztül, hogy milyen az az optimális állapot, melyben hatékonyabban és kiegyensúlyozottabban tudjuk élni mindennapjainkat.

Hogyan tanul az agy neurofeedback során?

„Vegyük például a figyelem megtartásának képességét! Ha valakinek az iskolai órán rendszeresen elkalandozik a figyelme, akkor annak negatív következménye lesz (lemarad és rossz jegyet kap). Azonban az esemény (elkalandozott a figyelem) és annak következménye (rossz jegy) között lassú a visszacsatolás, túl sok idő telik el. Az EEG jel egyes fázisait vizsgálva viszont a figyelmi kihagyások azonnal visszajelezhetőek. A kezelésben részesülő személy folyamatos visszajelzést kap, hogy megtartott-e a koncentrációja, vagy sem.” A gyakorlatban a következő történik (mialatt a tréner folyamatosan beállításokat végez): a gyermek egy animációt néz, melynek hang és képminősége figyelmének megfelelően változik. Abban az esetben, ha ez nem megfelelő (kissé zavaró képi és hanghatások), az agy folyamatosan a komfortos minőség (tökéletes képi és hanghatások) elérésére törekszik, így fokozatosan megtanulja figyelmének fenntartását, megtartását. A hiperaktív gyerekeknek az agyhullámain is „látszik” hiperaktivitásuk, bizonyos frekvenciák eltolódnak, az átlagtól eltér a mintázatuk, összetételük és intenzitásuk. Ezek az agyhullámok tanulás révén bizonyos mértékig normalizálhatóak, ezáltal a viselkedés is normalizálódik.

Hatékonyságát tekintve tartós-e a tréning?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy igen. Nem kell éveken át neurofeedbackezni. Az eltérés mértéke és a kliens fejleszthetősége határozza meg a szükséges óraszámot. Hatékonyságát tekintve javasolt a heti 2×1 alkalom. 1 alkalom (ülés) max. 60 perc. A tréning időtartama 20 és 60 ülés (alkalom) között határolódik. Ha az agy valamit megtanul, akkor az a tudás tartós marad (pl. ilyen az úszás is, amelyet ha egyszer megtanulunk, akkor azt nem felejtjük el). Előfordulhat, hogy időnként „emlékeztető” kezelésre van szükség. Ilyen esetekben egy, két alkalom elegendő és a megerősítő hatás azonnal érezhető.

Alkalmazása hazánkban

„Magyarországon már több mint 10 éve alkalmazzák, hatékonysága miatt egyre népszerűbb. Segítségével olyan gyermekek állapotán is sikerül lényegesen javítani, akiknek a gyógyszerek nem használnak, vagy nem bírják a mellékhatásokat, illetve a szüleik nem járulnak hozzá a gyógyszeres terápiához. Tapasztalatok szerint a gyermekek 80 %-nál jelentős javulást lehet elérni a neurofeedback segítségével.” 

FONTOS!

Végzettségem alapján neurofeedback tréningeket az alábbiakban felsorolt problémák esetében vállalok:

  • figyelemzavar, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADD/ADHD)
  • tanulási nehézségek
  • memória fejlesztés
  • viselkedési zavarok (dühkitörések, impulzuskontroll)

Epilepsziás gyermekeket nem tudok fogadni, az Ő esetükben orvosi végzettséggel rendelkező szakember felügyelete szükséges!

A tréning megkezdésének feltétele egy állapotfelmérő vizsgálat, mely kiindulási alapként szolgál a gyermek, kliens aktuális állapotáról.

Az általam használt készülék típusa: ProComp 2 Neurofeedback készülék 6-os verzió.

Tájékoztatás a kompetenciákról:

Neurofeedback tréninget csak az arra kiképzett szakember végezhet, megfelelő egészségügyi ismeretekkel. A tréning nem helyettesít orvosi, vagy pszichiátriai kivizsgálást és kezelést.

Gyakran Ismételt Kérdések

Fájdalmas?

Nem. Ez egy non-invazív eljárás, mely nem igényel beavatkozást, mindössze két aprócska szenzort helyezünk a fejre és 3 kényelmes csipeszt a fülekre. A tréning alatt a készülék az agy elektromos jeleit érzékeli, de elektromosságot nem vezet. Tehát a gyermekek fejére rögzített szenzorban nincs áram.

Mi történik ha nem bír nyugodtan ülni?

Pici szüneteket tartunk.